Welldone bv : de lat ligt altijd hoog

afb_welldone-624x416

Welldone BV

De lat ligt altijd hoog

Het kan mooi (uit de hand) lopen in het leven. Jack Schoonenberg ondervond dat direct nadat hij in 1991 als freelance lasser was gestart. Inmiddels last hij met zijn team al twintig jaar aan de kernreactor in Petten. “Specialistischer laswerk is er niet”, zegt hij. Maar met een afgebroken tafelpoot kun je ook bij hem terecht. 

“Ik zou lekker freelancen, maar binnen drie maanden had ik er twee jongens bij. Ik woonde in Alkmaar, had veel werk buiten de deur, maar ik wilde bijvoorbeeld ook opslagtanks maken. Daarom huurde ik een werkplaats in Schagerbrug. Dat was een noodsprong, want ik moest wat. Maar als het hard sneeuwde, sneeuwde het binnen net zo hard. Ik hou van netjes en mooi, dus ik was het daar snel zat. Langedijk begon toen net met Zuiderdel en had een redelijke prijsstelling, dus toen heb ik hier grond gekocht en een werkplaats laten bouwen. En dat bevalt nog altijd prima, zowel het pand als de locatie. Je hebt hier altijd mensen om je heen. Het is net even persoonlijker dan in de stad.”

Bizarre projecten
“Wij leggen de lat hoog. We zijn op heel veel punten gecertificeerd, anders kom je nergens binnen. En we engineeren zelf: we tekenen en berekenen in 3D. Voor NRG Petten en de Europese Commissie zijn we inmiddels zo’n twintig jaar preferred supplier. Het was echt een kroon op mijn werk, dat ik dat werk kreeg. We hebben aan de reactor zelf mogen lassen. Nou, meer specialistisch laswerk is er niet. Soms zijn het bizarre projecten. Zo zijn we anderhalf jaar bezig geweest met het vervangen van alle leidingen die op de reactor vastzitten. En al twee keer hebben wij er mede voor gezorgd dat de reactor na een mankement weer in bedrijf kon.”

Amerikaanse bedrijven
“Volgend jaar bestaan we 25 jaar. Ik heb in al die jaren wel eens expansiedrift gehad, maar dat zakte gelukkig weer af. Ik ken voorbeelden van mensen die te groot en vervolgens kapot gingen. Wij houden het maar normaal. Van de recessie had ik twee maanden last. Je wordt inventiever. Ik ben het in andere branches gaan zoeken. Tegenwoordig doen we veel voor Amerikaanse bedrijven in Amsterdam. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie zijn zij altijd blijven investeren. Maar we doen ook veel leidingwerk voor Langedijker bedrijven. Onze kracht zit ‘m onder meer in ons aluminiumlaswerk: wij kunnen dingen die anderen niet kunnen. Maar eigenlijk doen we alles. Ook een afgebroken tafelpootje repareren we. We zijn nergens te trots of te beroerd voor.”

Genen
“Met de toekomst zit het wel goed. We hebben de afgelopen 25 jaar stormpjes overleefd, er kan nog wel 25 jaar bij. Alleen dan niet met mij, maar met mijn zoons. Ze zijn nu 19 en 21 en alle twee gecertificeerd lasser. Het zit gewoon in de genen.”

stukje is gekopieerd vanaf de website www.bedrijfskringlangedijk.nl

LEES VERDER